Side 1 av 2

Forbruks-elektrisk oppsett på turbil

InnleggSkrevet: 11/08/2009, 13:42
Globetrotter
*** Info: Denne posten har også vært postet på Turpaahjul.no***

Det er meg igjen... :hand:

Sysler som mange vet med å bygge meg turbil om dagen, og i den forbindelse lurer jeg litt på hvordan andre har løst utfordringen med strøm i bilen? Tenker spesielt på om man på en enkel måte (og uten å kjøpe et komplett "kit" for campingbil til 30 høvdinger) kan bygge en forbrukskrets der man kan supplere med 230v når anledningen byr seg. Noen som har erfaringer eller ideer på dette?

Min plan er i retning av et ekstra forbruksbatteri med isolator til bilkrets, og utstyr som dieselvarmer, lys, inverter og kjøleskap settes på denne kretsen. Videre tenker jeg meg et inntak for 230v som deles til batterilader på forbrukskrets, og evt til å "erstatte" input til "inverterkretsen" (230v). Dette der 230v er tilgengelig. Er man steder med 110v så kan alt gå gjennom forbruksbatteri (via 110v batterilader/eliminator).

Noen spørsmål som dukker opp..:
- Hvor mye tåler en batterilader av "forbruk"? Bør man vurdere en eliminator til dette formål?
- Hva slags prinsipper for "landstrøm" bør man ta hensyn til i en bil? Sikring på inntak? Jordfeilbryter?
- Har handlet meg et 120 Ah gel batteri til forbruk. Noen som har erfaring med lading av slike? Håper og regner med at et slikt batteri tåler lange dagers kjøring med høy ladespenning. Tanker om dette?

Hm... Ser det blir mye spørsmål på en gang her. Er vel best å gi seg for nå...

Håper det er noen som kan tenke seg å dele litt erfaringer (og koblingsskjema? :) ) på dette området.

GT

Re: Forbruks-elektrisk oppsett på turbil

InnleggSkrevet: 11/08/2009, 14:26
snymann
Jeg bruker kun en ctec lader som holder lading på forbruks batteriet, men jeg har det tilkoblet det orginale elnettet i bilen med hovedstrømbryter på forbruksbatteri og startbatterier. brukte et fritidsbatteri som jeg bruker på elektriskgjerdene hjemme på gården

er ikke noe problem med strøm til både innebelysning, kjøleskap å fullt markerlingslys rundt bilen( ivartfall ikke til meg)



så har jeg lagt opp 230v kontakter et-par plasser i bilen, der jeg bruker et motorvarmerkontakt for å få strømmen inn i bilen, med kun en 10amp sikring.. også en bryter der jeg velger mellom 12v-230v eller strøm tilkoblet bilen.

Re: Forbruks-elektrisk oppsett på turbil

InnleggSkrevet: 11/08/2009, 15:45
kjetilhansen

Re: Forbruks-elektrisk oppsett på turbil

InnleggSkrevet: 11/08/2009, 23:31
Globetrotter

Re: Forbruks-elektrisk oppsett på turbil

InnleggSkrevet: 11/08/2009, 23:46
colormax
hva er det du egentlig skal drive med på turen :mrgreen: vi brukte et cenon arbeidslys i ca en uke kveld og natt uten at bateriet ble tomt.
ville heller delt så du hadde forbruk fra ekstra baterien, da trenger du ikke lade annet en disse og det er jo bare de du tar forbruk fra da.
ingen grund til å lade bilbateriene så lenge du ikke tapper de.
så jeg ville holdt ladingen utenom disse. okså for å ungå belastnings skader fra strømtilførselen elektronikken liker ikke dette.
Kjør heller ikke ut omformer på 220v på strømtilførselen fra bateriene på bilen, det kan ofte føre til elktroniske problemer , da det hender ikke så skjeldent de leverer 220v tilbake til støm kilden og da får du masse dritt, det har vert masse problemer med akurat dette med de nye bussene som har omformere for 220v.

Re: Forbruks-elektrisk oppsett på turbil

InnleggSkrevet: 11/08/2009, 23:53
Kalle
Hvis du lader samtidig som du bruker så tenk bare på denne måten. Si at du lader med 20Amp og du bruker 15 Amp samtidig så lader du batterie med 5 Amp..
Men hvis du lader med 20Amp og bruker 30Amp så vil du trekke 10Amp fra batterie. Er ikke værre..

Har tatt en rask titt på tegningen din og syns den ser grei ut, men syns du har stor sikring for kompressoren og invertern. 150 A sikring og 12 volt vil si at du kan ta ut 1800watt.. Men husk å ha stort nok tversnitt på kablene så du slipper at det begynner å brenne.. For det går på antal Amp så skal du trekke 100 Amp over lengre tid så ikke bruk for små kabler eller legg kablene sånn at de blir kveilet for kveiler du kablene blir det fort varmt i kveilen.. Feks skjøtetrommel med 2 500w arbeidslys så bør du trekke ut all kablen og spre det litt.. ellers smelter det som er på trommelen.

Kjøp stor nok lader. Det går på Ampertimer (Ah) og at den kan levere nok så du slipper å tappe baterie når du lader og bruker 12v til lys osv..

Er som roger også litt skeptisk til å koble omformer på 230v siden til 230v ekstern. Da de ikke er synkronisert.. 230v 50Hz betyr at pluss og minus bytter plass 50 ganger i sec (hvis jeg ikke husker helt feil..) Og hvis omformeren er syncronisert med 230v ekstern så blir det ikke bra.
Så jeg ville satt en Bryter som du velger om omformeren er kolbet til eller ekstern 230v sånn at de ikke blir koblet sammen på 230v siden.. Når du har koblet til ekstern 230v så vil jeg altså koblet omformern helt ut. Både på 12v og 230v siden. De bruker strøm uansett om du bruker 230v eller ikke..

Ellers fin og oversiktlig tegning :clap:

Re: Forbruks-elektrisk oppsett på turbil

InnleggSkrevet: 12/08/2009, 00:06
Globetrotter
:D
Drive med?? Mest mulig moro!!
Håper å kunne være borte i 7-8-9 måneder, og det blir både sommer og vinter underveis. Tenger strøm til kompressorkjøleskap, underholdning (lyd, foto,video, og datautstyr), varme (Eberspaecher 2,2 kW), lys og kommunikasjon.

Regner med at lader kobles permanent til forbrukskrets, og at stratbatteriene får være i fred. Regner med disse er ok uansett hvor lange vi står parkert. Og skulle det være nødvendig skal jeg vel få koblet de til. Inverteren settes på forbrukskrets, ja. Har også hørt om litt ymse ang invertere, men stoler på Waeco.. :-) De rydder i hvert fall opp etter seg om ting går i stykker.

GT

Re: Forbruks-elektrisk oppsett på turbil

InnleggSkrevet: 12/08/2009, 00:16
colormax
Husk også dette :mrgreen: har du en stor kompressor som går over tid så dreper du bateriene, siden di ikke er beregnet for så stor utladning, derfor er det ikke altid lurt med den største kompressorn om den tar mye strøm.
Samme har du med Vinsjingen husk altid på og ha godt med strøm på bateriene ved stor belstning. Vinsjen dreper også bateriene fort om det brukes feil og er det for lite strøm sa brenner motoren på vinsjen.
Jo mer duppeditter jo større sjanse for problemer, det blir en orntlig duppeditt bil dette, du er en jækil til å finne på ting, blir sikkert veldig bra :dance: gøy å se planleggingen og hva du driver med.

Du er heldig som kan kjøpe så mye fine ting til turen din, dette må bare bli helt knall

Re: Forbruks-elektrisk oppsett på turbil

InnleggSkrevet: 12/08/2009, 00:17
Kalle

Re: Forbruks-elektrisk oppsett på turbil

InnleggSkrevet: 12/08/2009, 11:36
Globetrotter

Re: Forbruks-elektrisk oppsett på turbil

InnleggSkrevet: 12/08/2009, 11:53
Globetrotter

Re: Forbruks-elektrisk oppsett på turbil

InnleggSkrevet: 12/08/2009, 19:33
Pathman

Re: Forbruks-elektrisk oppsett på turbil

InnleggSkrevet: 12/08/2009, 22:12
Globetrotter

Re: Forbruks-elektrisk oppsett på turbil

InnleggSkrevet: 12/08/2009, 22:40
colormax
Ta å averter etter et lite brukt Honda agregat, de bruker nesten ingenting av bensin og går bestandig, men hva skal du med all denne strømmen, det meste går vel enten på gass eller sprit,
Så prioriter lys og forbruks duppediter, som tar veldig lite strøm, men husk rktige baterier er vel så viktig som store baterier.
Du bør bruke baterier som er bygget for å tåle 100% utladning mange ganger, jeg bruker sånne baterier og det fungerer veldig bra, tror de er garanter minimum 2000 utladninger + 100% kortslutning uten at det eksploderer, samt at det virker helt greit etterpå.

Re: Forbruks-elektrisk oppsett på turbil

InnleggSkrevet: 12/08/2009, 22:55
Kalle
Du får skrive hvilket aggregat det honda aggregate er. Den er jo ekstrem liten (på størelse med en kjøleboks) og du lurer nesten på om det går eller ikke får det er jo temmelig stille av seg.. Den leverer vel rundt 1.1 eller 1.3 kw